THURØ 33 KLUBBEN   
Nyt om nanoteknologi


Nanobaserede produkter tilbydes nu til bådfolket med mange løfter. Der er næppe tvivl om at nanoformattering kan hjælpe os på mange måder. Indtil videre er det nok nanoprodukternes evne til at gøreoverflader totalt vandafvisende, som er det mest interessante.

Undertegnede har skrevet om og anvendt nanoformattering i flere sammenhænge gennem godt et års tid, går f.eks. ofte i nanobehandlede bukser, som ikke kan blive våde ligesom frontruden på min bil er formatteret, så vand ikke kan binde på den. Det preller simpelthen af som var det kviksølv.

Jeg forestiller mig følgende anvendelsesområder på en sejlbåd:

Hånd- og køkkenvask samt søtoilet er langt mere hygiejniske og lettere at renholde med nanocoating som enten sprayes eller poleres på. Specielt søtoilettet har godt af en nanospray med bakteriedræbende biocid'er.

Algevækst på dækket hæmmes, da vandet ikke kan binde til gelcoat aller træ-overfladen.

Sejlposer og kalecher gøres vandskyende hvorfor mug ikke kan gro på dem.

Gør nogen hen over sommeren erfaringer med nano, hører vi gerne om dem.

18.05.2011:
Nano svampe blev jeg opmærksom på i efteråret 2010, da jeg skulle rense vandlinien på båden. Tidlligere brugte jeg oxalsyre for at få møjet og alger m.m. af.
Så prøvede jeg hustruens rengørings nano svampe og blev mildest talt overrasket. Fedt, møj og alger gik af som en leg. Også fribordet fik en omgang.
Her i foråret har jeg renset cockpit af med svampen og prøvet at polere igen. Og det skinner bare!

Netto har engang imellem svampene i deres butikker. De koster 35,00 for en pakning med 10 stk.

Jørgen (CARIN)

Klik et par gange på billedet  og få det større.
CMS med søgemaskineoptimering og ehandel